מה יקרה שהאינפלציה תתייצב והריביות בעולם יחלו לרדת ? - היום שאחרי.
אינפלציה ושיעורי ריבית הם שני אינדיקטורים מרכזיים לבריאות ויציבות כלכלית של מדינה. הקשר בין שני הגורמים הללו מורכב, ולשינויים בכל אחד מהם עשויות להיות השפעות משמעותיות על הכלכלה הכוללת. בכתבה הבאה, ננסה להבין מקרוב מה יקרה כאשר האינפלציה והריבית יחזרו לרמות נמוכות, ונספק דוגמה ידועה כדי להמחיש את ההשפעות של שינויים אלו.

אינפלציה נמוכה נתפסת בדרך כלל כסימן חיובי לכלכלה. כאשר האינפלציה נמוכה, לצרכנים יש יותר כוח קנייה, מכיוון שעלות הסחורות והשירותים נשארת יציבה יחסית. כתוצאה מכך, ההוצאה הצרכנית עולה, מה שתורם לצמיחה כלכלית. עסקים יכולים גם לתכנן את הפעילות שלהם טוב יותר אם האינפלציה נמוכה, מכיוון שהם יודעים בדיוק עם אילו עלויות הם עתידיים להתמודד. כתוצאה מכך, עסקים נוטים יותר להשקיע בפרויקטים חדשים ולהעסיק עובדים חדשים, מה שממריץ עוד יותר את הכלכלה.
לעיתים קרובות אינפלציה נמוכה תוביל להורדת ריבית. בנקים מרכזיים, כמו "הפדרל ריזרב" בארה"ב, ישאפו לשמור על אינפלציה ברמה מסוימת, וכאשר האינפלציה נמוכה, הם יורידו את הריבית כדי לעודד הלוואות והוצאות. הלוואת כסף הופכת לזולה יותר עבור אנשים פרטיים ועסקים, מה שיוביל להגדלת ההוצאות וההשקעות. התוצאה = צמיחה כלכלית וייצרת מקומות עבודה חדשים.
דוגמה מצוינת הייתה לאחר המשבר הפיננסי של 2008. בתגובה למשבר, הפדרל ריזרב הוריד משמעותית את הריבית, מה שלמעשה דחף את הכלכלה כיוון שהכסף היה זול יותר ובשילוב עם אמצעי תמריצים כלכליים אחרים, סייעו להזניק את ההתאוששות ולהחזיר את הכלכלה לצמיחה. הריבית הנמוכה גם הקלה על עסקים לגייס הון חדש כדי להשקיע בפרויקטים חדשים ולהעסיק עובדים חדשים.
כמו בכל דבר ישנן חסרונות ואתגרים הקשורים לאינפלציה נמוכה ולריביות נמוכות. למשל, ריביות נמוכות עלולות להוביל לירידה בערך החיסכון, שכן החוסכים מרוויחים פחות ריבית על פיקדנות בנקאים. בנוסף, שיעורי ריבית נמוכות יכולים לעודד השקעות מסוכנות, שכן משקיעים מחפשים תשואות גבוהות יותר במקומות אחרים. ממשלות, בנקים מרכזיים ובעלי עניין כלכליים אחרים צריכים לאזן בקפידה את היתרונות והאתגרים הקשורים לאינפלציה וריביות נמוכות.
אינפלציה וריביות נמוכות יכולות להשפיע באופן משמעותי על הכלכלה, לעורר צמיחה ולעודד השקעות. עם זאת, לשינויים אלו יש גם השפעות שליליות פוטנציאליות, כגון ירידה בערך החיסכון ועלייה בהשקעות מסוכנות. על ידי ניהול קפדני של גורמים אלה, ממשלות, בנקים מרכזיים ובעלי עניין כלכליים אחרים יכולים לעזור להבטיח כלכלה יציבה וצומחת. הדוגמה של המשבר הפיננסי של 2008 מראה את ההשפעה החזקה שיכולה להיות לאינפלציה ולריביות נמוכות על הכלכלה, ומשמשת תזכורת לחשיבותו של ניהול כלכלי זהיר.
להלן נקודות עיקריות שיש לקחת מההשפעה של אינפלציה וריביות נמוכות על הכלכלה:
אינפלציה נמוכה פירושה כוח קנייה מוגבר לצרכנים, מה שמניע את הצמיחה הכלכלית.
אינפלציה נמוכה מובילה לעיתים קרובות לירידה בריבית, מה שהופך את הלוואות לזולות יותר ומעודד השקעות.
ניהול מחושב של אינפלציה וריביות נמוכות יכול לעזור להבטיח כלכלה יציבה וצומחת.
ריבית נמוכה עלולה להוביל לשחיקת ערך החיסכון ולעודד השקעות מסוכנות.
המשבר הפיננסי של 2008 משמש כתזכורת להשפעה החזקה שיכולה להיות לאינפלציה וריביות נמוכות על הכלכלה.
על ידי ניהול קפדני של גורמים אלה, ממשלות, בנקים מרכזיים ובעלי עניין כלכליים אחרים ימלאו תפקיד מכריע בהבטחת כלכלה יציבה וצומחת בעתיד.
ואיך זה ישפיע על הבורסה?
שיעורי ריבית נמוכות יכולים להפוך את המניות לאטרקטיביות יותר למשקיעים, מכיוון שהן מספקות תשואה גבוהה יותר מאיגרות חוב והשקעות סולידיות אחרות.
אינפלציה נמוכה יכולה להגביר את הוצאות הצרכנים, מה שמניע את הצמיחה הכלכלית ועוזר לתמוך בשוק המניות.
כלכלה חזקה יכולה להוביל להגדלת הרווחים של החברות, מה שיכול להעלות את מחירי המניות ולהעלות את הבורסה.
אינפלציה וריביות נמוכות יכולות לעודד השקעות, שכן עלויות ההלוואות נמוכות יותר, מה שמקל על עסקים וחברות לגייס הון בכדי להשקיע בעצמם.
עם זאת, ריביות נמוכות ואינפלציה נמוכה עלולים להוביל גם לאי ודאות ולתנודתיות גבוהה בשוק המניות, שכן משקיעים מנסים לאמוד את ההשפעה הפוטנציאלית של שינויים אלו על הכלכלה.
לסיכום, אינפלציה וריביות נמוכות יכולות להשפיע בצורה מעורבת על שווקי המניות, עם השפעות חיוביות ושליליות כאחד. חשוב לקחת בחשבון את הגורמים הללו בעת קבלת החלטות השקעה, אך הניווט בשוק המניות יכול להיות מורכב וסוחף. לכן חשוב להתייעץ עם יועץ פיננסי שיוכל לעזור לך להבין את ההשפעה הפוטנציאלית של שינויים אלו על תיק ההשקעות שלך ולספק לך ידע וכלים נכונים לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר.
"אנחנו בפשטות מנסים להתחיל לחשוש כשאחרים תאבי בצע ולהפוך לתאבי בצע כשאחרים חוששים."
וורן באפט