top of page
alexander-grey-rItGZ4vquWk-unsplash.jpg

פסיכולוגיית המשקיעים אל מול שוק המניות

פסיכולוגיית משקיעים נחקרה בהרחבה ביחס לשוק המניות במהלך 30 השנים האחרונות. מחקרים הראו שאנשים מקבלים לעתים קרובות החלטות לא רציונליות בכל הנוגע להשקעות, מה שמוביל לתוצאות לא אופטימליות.

 

היבט מרכזי אחד של התנהגות אנושית שנחקר הוא תפקידם של רגשות בקבלת החלטות. מחקרים הראו שרגשות כמו פחד ותאוות בצע יכולים להניע אנשים לקבל החלטות אימפולסיביות, מה שמוביל לקנייה או מכירה בזמן הלא נכון.

 

היבט נוסף של התנהגות אנושית שנחקרה הוא הנטייה של אנשים להיות בטוחים יתר על המידה ביכולתם לחזות תנועות שוק עתידיות. ביטחון יתר עלול להוביל לנטילת סיכונים מוגזמת ולחוסר פיזור בהשקעות.

 

בנוסף, מחקרים הראו כי משקיעים רבים מקבלים החלטות על בסיס שמועות ותופעת העידר, החלטות אלו יכולות לגרום לאנשים להתעלם ממידע חשוב ולקבל החלטות על סמך דעות קדומות ולא על עובדות. 

ניהול תיקי השקעות

בשנים האחרונות גובר העניין בשימוש במושג "לימוד פיננסי" וזאת במטרה לשיפר את אופן קבלת החלטות השקעה. גישה זו משלבת תובנות מפסיכולוגיה וכלכלה התנהגותית כדי להבין טוב יותר כיצד אנשים מקבלים החלטות, ולפתח אסטרטגיות בשביל להתגבר על השפעות התנהגותיות בנוגע לשוק ההון.

דוגמה ספציפית אחת לאופן שבו רגשות יכולים להשפיע על החלטות השקעה היא התופעה המכונה "אפקט העדר". זה קורה כאשר אנשים מקבלים החלטות על סמך פעולות של אחרים, במקום לבדוק ולעשות מחקר משלהם.

 

לדוגמה, במהלך של עלויות בבורסה לאחר שנים רבות (בועה) , משקיעים עשויים לראות את המחירים של מניות מסוימות גדלות במהירות ולחוש תחושה של FOMO (פחד מפספס) מה שמניע אותם לקנות את אותן מניות למרות שהמחירים מוערכים יתר על המידה. זה יכול להוביל להסלמה נוספת של המחירים, עד שבסופו של דבר השוק יקרוס, כמו שקרה במשבר של ה"דוט קום" בשנות ה2000.

דוגמה נוספת לאופן שבו רגשות יכולים להשפיע על החלטות השקעה היא העובדה שלעיתים משקיעים "מתאהבים" במניה מסוימת והם ימשיכו להחזיק אותה - לא משנה מה יקרה לחברה וגם לאחר ירידה של עשרות אחוזים, בתקווה שבסופו של דבר החברה תתאושש וערכה יעלה. מנגד לעיתים אותם משקיעים יכולים למכור מניות טובות מהר מדי,

 

התנהגות זו עלולה להוביל לתוצאות השקעה לא אופטימליות, שכן משקיעים נוטים יותר למכור מניות שיש להן פוטנציאל לצמיחה עתידית, תוך "התאהבות יתר" במניות שספק אם יתאוששו.

לגבי הנטייה של אנשים לבעלי ביטחון עצמי מופרז, מחקרים הראו כי משקיעים אשר בטוחים יתר על המידה ביכולתם לחזות תנועות שוק עתידיות נוטים לסחור בתדירות גבוהה יותר מאלה שפחות בטוחים בעצמם. זה יכול להוביל לעלויות מיותרות , כמו עמלות קניה ומכירה גבוהות וגם יכול להוביל לביצועים גרועים, שכן ביטחון עצמי מופרז עלול לגרום לאנשים לקבל החלטות אימפולסיביות ולהתעלם ממידע חשוב.

לימוד פיננסי יכול לעזור לאנשים להתגבר על הטיות התנהגותיות אלו על ידי מתן מסגרת להבנה כיצד רגשות והטיות קוגניטיביות יכולים להשפיע על החלטות השקעה? ועל ידי הצעת אסטרטגיות לקבלת החלטות השקעה רציונליות ויעילות יותר. חלק מהאסטרטגיות הללו כוללות יישום תוכנית השקעות קפדנית, גיוון השקעות, הימנעות מאמון יתר וחיפוש אחר ייעוץ פיננסי.

להלן מספר טיפים ואסטרטגיות ליישום כדי להתמודד עם רגשות בשוק המניות:
 

יישום תוכנית השקעה קפדנית: תוכנית השקעות ברורה ומחושבת היטב יכולה לעזור למתן את השפעת הרגשות על ידי מתן מסגרת לקבלת החלטות. זה צריך לכלול אסטרטגיה לפיזור השקעות, קביעת פקודות כמו "STOP LOSS" ו"TAKE PROFIT" לפי תוכנית שנקבע מראש.

גיוון השקעות: גיוון השקעות יכול לעזור להפחית את ההשפעה של רגשות על ידי פיזור סיכונים בין סוגי נכסים ומסקטורים שונים. פיזור יכול לעזור להפחית את ההשפעה של השקעות שפחות צלחו והניבו הפסדים גדולים.

 

הימנעו מביטחון יתר: ביטחון עצמי מופרז עלול להוביל להחלטות אימפולסיביות ולקיחת סיכונים מוגזמת. כדי להימנע מכך, חשוב להיות מודעים למגבלות שלכם ולפנות לייעוץ בעת הצורך.

התייעצו עם יועצץ פיננסי בעל רישיון: חיפוש ייעוץ פיננסי יכול לעזור לספק פרספקטיבה אובייקטיבית יותר על השוק ויכול לעזור למתן את השפעת הרגשות על ידי מתן חוות דעת שנייה על החלטות השקעה.

הגדירו יעד להפסד: הגדירו מראש כמה אתם מוכנים להפסיד וככה תימנעו מתגובות רגשיות אשר יובילו אתכם להחלטות השקעה ריגשיות ונמהרות. לאחר מכן היערכו מחדש ועשו מחקר רלוונטי לתקופה.

תרגול מיינדפולנס: תרגול מיינדפולנס יכול לעזור לשפר ויסות רגשי ולהפחית קבלת החלטות אימפולסיבית. באופן ספציפי לשוק ההון אם נדע לשלוט יותר על הרגשות שלנו ועל המחשבות, ככה יהיה לנו קל יתר להתמודד בתקופות של משבר ונקבל החלטות בצורה אובייקטיבית על השוק.

פעלו לפי אסטרטגיית השקעה ארוכת טווח: תנודות שוק ההון בטווח הקצר עלולות להטיל מעמסה רגשית גבוהה. במקום זאת, מעקב אחר אסטרטגיית השקעה ארוכת טווח יכולה לעזורבכך שלא צריך להתמודד עמם בטווח הקצר.

לסיכום, חשוב לזכור ששוק ההון יכול להיות תנודתי ושרגשות יכולים להיות תגובה טבעית לתנועות השוק. עם זאת, על ידי יישום אסטרטגיות אלו, ניתן להפחית את השפעת הרגשות על החלטות השקעה ולבצע בחירות השקעה רציונליות ויעילות יותר, ההמלצה המרכזית ללמוד ולאמץ "התנהגות פיננסית".

כדאי גם להזכיר ששוק ההון לא תמיד רציונלי, ושווקי המניות ויגרות החוב מושפע מגורמים רבים, לא רק מהתנהגות המשקיעים. אירועים כלכליים, פוליטיים וחברתיים משחקים גם הם תפקיד גדול בביצועי השוק.

bottom of page